Voor onderhoudswerken aan wegen in Kasterlee stelde het gemeentebestuur enkele maanden geleden een aannemer aan. Nu die werken in uitvoering zijn, wordt het gemeentebestuur verplicht om na amper één week tijd de aannemer meermaals in gebreke te stellen.

De problemen situeren zich vooral in Tielen in de straten Loozijde en Walravens.

Voor dit jaar werd budget voorzien om o.a. in Loozijde en Walravens de voegvullingen te vernieuwen. Conform de wetgeving op de overheidsopdrachten werden de werken aan een aannemer uit Oost-Vlaanderen met de laagste offerte gegund.

"Maar al snel bleek dat het zeer moeilijk was om te communiceren met de aannemer en had hij er blijkbaar moeite mee om afspraken na te komen", zegt schepen van openbare werken Guy Van de Perre. "We wisten dus dat de werken van zeer nabij moesten opgevolgd worden.

In moeilijke omstandigheden is onze technische dienst daar tot voor kort ook goed in geslaagd, maar wat zich het voorbije weekend heeft afgespeeld was niet te voorzien."

Afgelopen weekend heeft de aannemer onaangekondigd de werken verder gezet op zaterdag en zondag, wat door vele bewoners en automobilisten als zeer hinderlijk werd ervaren.

"De aannemer is zijn meldingsplicht niet nagekomen zodat we uiteraard op dat moment geen toezicht konden uitoefenen op de werken. Daardoor werd hij intussen officieel in gebreke gesteld.

Het is de derde keer in korte tijd dat we de firma in gebreke stellen, na eerdere vaststellingen van milieuvervuiling en technische tekortkomingen.

Tijdens het bewuste weekend heeft een automobilist die schade aan zijn voertuig had opgelopen ter hoogte van de werken, dit meteen gemeld aan de politie. Die stelde vast dat de signalisatie van de werken in orde was. Jammer genoeg lapten heel wat automobilisten de signalisatie aan hun laars.

"De afhandeling van specifieke schadegevallen is een werk voor de politie en de verzekeringsmaatschappijen. Maar het is wel de taak van het gemeentebestuur om ervoor te zorgen dat onze diensten erop toezien dat de wetgeving op overheidsopdrachten, én de algemene aannemingsvoorwaarden gerespecteerd worden. De derde ingebrekestelling in één week tijd, is het beste bewijs dat dit ook effectief gebeurt", besluit schepen Van de Perre.